(21.06.2019) Symposium du BAMST : « The Role of Ruminants in Sustainable Diets »


Le BAMST (the Belgian Association of Meat Science and Technology) c’est l’association belge des sciences et technologies de la viande. La mission de BAMST, en tant qu’organisation universitaire à but non lucratif, est de: 

  • établir un réseau de scientifiques dans le domaine de la science et de la technologie de la viande,    
  • stimuler la diffusion de la recherche scientifique auprès d’un large public dans le domaine de la science et de la technologie de la viande, 
  • stimuler la recherche scientifique d’intérêt public dans le domaine de la science et de la technologie de la viande,    
  • être une référence pour des informations scientifiques sur tous les aspects de la viande et son rôle dans la sécurité alimentaire durable.

BAMST organise des manifestations scientifiques et peut entreprendre d’autres activités pour faire avancer cet objectif. 

Cette année, le symposium du BAMST a lieu le 21 juin et aura pour thème la durabilité en élevage bovin viandeux et laitier.

The role of ruminants in sustainable diets

The Royal Academies for Science and the Arts of Belgium, Brussels

Welcome and registration – 9h00

Morning session – 9h30

Chair: Prof. Frédéric Leroy (BAMST President)

  • Recent findings from the PURE study: the case of saturated fat, dairy, meat – Prof. Andrew Mente (Population Health Research Institute, Canada)
  • Facts and fiction around livestock and its environmental impact – Prof. Frank Mitloehner (UC Davis, United States)

Coffee Break 

  • 11h – 11h30Transforming the global livestock sector: how the SDGs can help – Dr. Anne Mottet (FAO of the United Nations)
  • Communication sustainability for the dairy sector – Dr. Judith Bryans (IDF President)

Lunch Break 12h45 – 13h45

Afternoon session

Chair: Dr. Judith Bryans (IDF President)

  • Communicating the sustainability of meat and cured meats in Italy – Andrea Bertaglio (Environmental journalist, Italy)
  • Why methane should be treated differently compared to long-lived GHGs – Dr. Michelle Cain (Oxford Martin, United Kingdom)

Coffee Break 15h – 15h30

  • Reducing climate impact of dairy cattle through animal nutrition – Dr. Nico Peiren ILVO (Belgium)
  • Circularity: livestock is essential for food and resource security and climate change reduction (joint talk) – Animal Task Force; Prof. Martin Scholten WRU (The Netherlands) & Dr. Jean-Louis Peyraud INRA (France)

End 16h45

D’autres informations :http://www.bamst.be/